rss
twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Jumaat, 25 Jun 2010

Tutorial: Disable Right Click pada image

Sudah pasti ramai blogger yang tertanya-tanya cara untuk mengelakkan gambar diambil tanpa izin melalui blog ataupun di laman web sosial. Mungkin ada blogger yang menggambil langkah alternatif dengan meletakkan watermark. Tetapi meletakkan watermark di gambar juga tidak boleh dikatakan 100% selamat..Ini kerana, terdapat software yang boleh menghilangkan watermark pada gambar.

PAPARAN PENUH
Ilmu yang saya ingin kongsi dengan rakan2 ini mungkin dianggap penting terutamanya blogger perempuan..Sudah ramai  yang menjadi mangsa AwekComel dan lain2 lagi. Cara untuk disable right-click ataupun copy+paste pada gambar di blog sangat mudah iaitu hanya memasukkan kod dibawah ini semasa meng-upload gambar di blog anda.


Gambar sebelum diletakkan kod


Gambar yang sudah diletakkan kod tersebut

Selamat Mencuba! Segala masalah atau pertanyaan boleh ditujukan dibahagian komen ataupun pm di contact saya..


Sebijik komen anda memberi kepuasan kepada diri saya:D

15 ulasan:

  1. selagi print screen masih ada, disable image ni hilang fungsinya..

    BalasPadam
  2. hehe..btol tu.yang tu memang xbleh dieelakkan ar zack.tpi print screen kdang2 xclear sangat gambar tu kan.

    BalasPadam
  3. benda ni bagus gk wlaupn still ade print screen. ini sesuai utk org2 yg hasilkan artwork especially, sbb biasanya org akan curi artwork yg high resolution. so bile kite dh resize kecik, post kt blog & xleh right klik utk steal image, pencuri akan kecewa sbb low resolution.hahaha.

    nice one btw. :)

    BalasPadam
  4. xperlu nak printscrint..
    drag je gambar ke address bar then dh bley copy image..
    xcaye wt la..

    BalasPadam
  5. trima kasih diatas komen bro fariq..kelemahannya tetap ada.rujuk entri terbaru.

    BalasPadam
  6. yerp..byk kelemahan dia.huhu.
    nway,jom lawat n folow blog aku..:)
    http://zatulalwani.blogspot.com/

    BalasPadam
  7. sy w txjd pown..cmne dan dimane nk msukan kod 2...sy xfahm...

    BalasPadam
  8. wan:
    dekat bahagian post entri ada yg edit html..kat situ wan bley ltak kod yg ada kat atas entri ni..dan "URL GAMBAR" hendaklah diggantikan dgn URL GAMBAR wan sendiri@yg wan upload...contohnya gmbar atas ni urlnya "www.1.bp.blogspot.com/_Fb8UZNHGtkU/TCR3xUHP_CI/AAAAAAAAAzg/BpI5ZxUi5n0/s1600/ariel_peterpan.jpg"

    BalasPadam
  9. kurang pham larh . mcm mana tu ? ada tutorial or example yg lebih jelas , takjadi pown

    BalasPadam
  10. Boleh je saya drag gambar tuh pergi browser. Boleh copy jugak.

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails